Koper wioski

Koper włoski, czyli fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mili.) jest dwu- lub wieloletnią rośliną z rodziny baldaszkowatych, pochodzącą z krajów śródziemno-morskich. Rośnie dziko na Krymie, Kaukazie i w Azji Środkowej, uprawiany jest w wielu krajach Europy Zachodniej, Azji, Afryki i Ameryki Północnej, w ZSRR — na Ukrainie i w Mołdawii. Jest to stara roślina uprawna Egiptu i Chin, wymieniona w papirusie Ebersa.
Korzeń mięsisty, wrzecionowaty, średnicy do 2 cm. Łodyga wysokości 90—200 cm, z modrym nalotem, obła, silnie rozgałęziona. Liście 3-krotnie parzystosieczne z równowąskimi, szydłowatymi ostatnimi odcinkami. Kwiaty żółte, zebrane w baldachy złożone. Owocem jest żebrowana, cylindryczna, szarawozielona rozłupnia, łatwo rozpadająca się na 2 rozłupki.
Owoce zawierają 3—6% olejku eterycznego (skład: 50—60% anetolu, do 10% metylochawikolu i do 20% fenchonu), odznacza-jącego się gorzkim smakiem i kamforowym zapachem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *